300YH-hoofdstuk 1

1. Yoga

Vijf yogapaden

‘Yoga’ betekent verbinding, eenheid tussen het lichaam, de geest en de ziel. Velen denken dat yoga alleen voor flexibiliteit en ontspanning bedoeld is. Yoga is veel meer dan dat. De yogische kennis is uniek en geschikt voor iedereen, ongeacht je religie.

Yoga is een weg naar een gezond en gelukkig leven. Yoga is niet iets wat je kunt bereiken. De effecten van yoga zijn niet in woorden te omschrijven. Het is een persoonlijke ervaring; iets wat je van binnenuit beleeft en ervaart.

Er zijn vijf belangrijke yogapaden. Dat zijn: bhakti yoga, karma yoga, gnana yoga, ashtanga yoga en hatha yoga.

Bhakti yoga

Bhakti yoga is het pad van devotie. Het is de verbinding die je voelt voor het goddelijke of voor een Guru, een spiritueel leraar. Verlangens, wensen, gedachten, zorgen en plannen draag je over aan het hogere. Zo word je getransformeerd. Bhakti yoga is yoga van het hart. Het is onbaatzuchtig, hartelijk en zacht.

Karma yoga

‘Karma’ betekent actie. Alles wat we doen, heeft consequenties. Op elke actie volgt een reactie. Met karma yoga verrichten we onbaatzuchtig werk voor anderen. Voor onze goede daden verwachten we geen tegenprestaties. Het karma yogapad op zich is een doel. In Bhagavad Gita wordt karma yoga goed beschreven. Soms moet je iets doen omdat dit je ‘dharma’, je levensdoel is. Het doen is een doel op zich, de resultaten zijn minder belangrijk.

Gnana yoga

Gnana yoga is yoga van de spirituele kennis. Het gaat om de kennis over je ware zelf, de ziel. Je kunt veel over yoga lezen of horen, maar de yogische kennis gaat van hart tot hart. Het is niet in woorden uit te leggen. Gnana yoga leer je het beste van iemand die volgens de yogische kennis leeft en het dus ook goed beheerst.

Ashtanga yoga

Ashtanga yoga is yoga van acht stappen naar verlichting volgens Patanjali. Het is een weg van mentale discipline. Alle stappen werken samen en versterken elkaar. Hatha yoga is onderdeel van ashtanga yoga. Deze acht stappen zijn:

1. Yama’s zijn de sociale gedragscodes. Hier gaat het om de relatie met de buitenwereld.

De vijf yama’s zijn: geweldloosheid, waarachtigheid, eerlijkheid, kuisheid en hebzuchtloosheid.
2. Niyama’s zijn gedragscodes van individuele discipline. Hier gaat het om de relatie met jezelf. De vijf niyama’s zijn: zuiverheid, tevredenheid, discipline, zelfstudie en toewijding aan het goddelijke.
3. Asana is een yogahouding. Omdat de geest moeilijk tot rust kan komen als het lichaam niet ontspant, zijn de asana’s het belangrijkste onderdeel van yoga tegenwoordig.
4. Pranayama is een ademoefening. Wanneer je de adem beheerst, leer je ook het instrument van de geest te bespelen.
5. Pratyahara betekent jezelf terugtrekken. Dat is wanneer je met je aandacht naar binnen gaat en je afsluit voor indrukken van buitenaf.
6. Dharana betekent concentratie. Het is een voorbereiding op meditatie.
7. Dhyana is meditatie. Het is het reinigingsproces. Met meditatie breng je de geest tot rust.
8. Samadhi is eenwording. Wanneer je de samadhi bereikt, ervaar je eenheid met alles en iedereen om je heen.

Hatha yoga

Hatha yoga zijn yogahoudingen, gecombineerd met ademoefeningen en meditaties. Hatha yoga is de basis van vele yogasoorten.

In het boek ‘Yoga voor een gelukkig en stressvrij leven’ kun je over de verschillende yogasoorten lezen.

Yogabeoefening

Met yoga kom je dichter bij jezelf. Yoga is niet prestatiegericht of competitief. Iedereen is uniek en dat komt ook in yoga tot uiting. Ieder mens beweegt anders. Eigenwijsheid trainen is dan ook iets wat bij yoga hoort. Tegenwoordig zijn veel mensen alleen op het lichaam gericht. Ze doen yoga om slank, fit en jong te blijven. Bij yoga gaat het om de balans tussen het lichaam, de adem en de geest. Wanneer je alleen met je lichaam bezig bent, mis je het doel van yoga. Yoga brengt je terug naar de oorspronkelijke staat van zijn. Als baby is iedereen puur, blij, zonder oordelen, zorgeloos en ontspannen.

Yoga leer je eerst onder begeleiding van een ervaren yogaleraar. Voordat je thuis yoga gaat beoefenen wil je zeker weten dat je de oefeningen correct uitvoert. Voor de yogabeoefening eet je ruim van tevoren, draag je comfortabele kleding en het liefst geen sieraden. Yogalessen zijn meestal tussen de 45-90 minuten lang.

Bij yoga luister je goed naar je lichaam. Je blijft in de houding alleen zolang het comfortabel voelt. Als een bepaalde houding te lang duurt of te pijnlijk wordt, ga je eerder terug. Blijf bij jezelf en ga niet over je grenzen. Vergelijk jezelf niet met anderen. De yogadocente is er niet om jou te beoordelen en je bent er ook niet om je te bewijzen tegenover iemand anders. Tijdens yoga blijf je je bewust van het lichaam en de adem. Na een yogales volgt de eindontspanning. De ontspanning is een belangrijk onderdeel van de yogales. Het lichaam kan eindelijk helemaal tot rust komen. Stress, spanningen en negatieve energie gaan uit het systeem. Tijdens ontspanning adem je bewust diep in en uit. Op die manier worden de gedachten minder en wordt het stil in je hoofd.