YH-hoofdstuk 1

Yoga en hardlopen

Yoga is in het begin best confronterend. Ook hardlopen is aan het begin een uitdaging voor de meeste mensen. Je wordt geconfronteerd met je lichaam en geest. Ineens word je je bewust van de adem en leer je meer over jezelf.

Met yoga worden de spieren langer en soepeler. De gewrichten worden elastischer. Met hardlopen worden zowel de spieren als de gewrichten sterker. Yoga en hardlopen zijn goed voor de doorbloeding en massage van de inwendige organen. Tijdens het hardlopen wordt het lichaam warm en deze warmte heeft ook een reinigend effect. Ook tijdens yoga en ademhalingsoefeningen wordt het lichaam van binnen gereinigd.

Hardlopen is belastend voor de gewrichten. Vooral de knieën, voeten en hamstrings hebben het soms zwaar. Met yoga breng je het lichaam weer in balans. Tijdens het hardlopen zijn de spieren aangespannen en yoga is een goede compensatie hiervoor. Met yoga kan het lichaam zich herstellen. Yoga leert je ook dichter bij jezelf te komen en te leren luisteren naar je lichaam. Hierdoor ontwikkel je een betere lichaamsintelligentie en die is tijdens het hardlopen hard nodig. Alles in het lichaam is met elkaar verbonden, ook al denken we soms anders. Met yoga worden we ons meer bewust van de verbondenheid.

Sommigen vinden yoga en hardlopen saai. Dat komt omdat ze te veel met de buitenwereld bezig zijn. Wanneer je de aandacht naar binnen brengt, kom je tot nieuwe inzichten. Je wordt je bewust van je lichaamshouding, adem, gedachten en emoties. Vanuit de yogatraditie spreken we van vijf lagen van ons bestaan. De vijf lagen worden in het Sanskriet ‘pancha kosha’ genoemd.

De vijf lagen:

Annamaya kosha is het fysieke lichaam en de omgeving.

Pranamaya kosha is het energielichaam, ook wel de aura genoemd. Deze laag bestaat uit vijf vayu’s, energiekanalen en chakra’s. Een chakra is het centrum van energie en bewustzijn in het subtiele lichaam. De laag van de adem is een verbinding tussen het lichaam en de geest.

Manumaya kosha is de mentale laag met psychologische processen. Het zijn onze gevoelens, reacties, ons denken en de manier van ons functioneren. De kracht van deze laag wordt bepaald door emoties en karakter.

Vijnanamaya kosha is het intellect. Chitta is bewustzijn, het denken. Je kunt het verdelen in drie delen. Dat zijn: manas, ahamkara en buddhi. De geest (manas) neemt waar en doet kennis op. Het ego (ahamkara) geeft een eigen betekenis aan de waarneming, heeft verlangens en behoeftes. De intelligentie (buddhi) maakt keuzes en is in staat onderscheid te maken tussen wat goed is en wat niet goed is voor het individu.

Anandamaya kosha is de ziel. Het is je ware zelf en het is tijdloos. Het heeft geen oordelen en geen verwachtingen. Het observeert alleen maar. Hier zijn er geen ‘chitta-vritti’s’ meer, het denken houdt op.

Yoga en hardlopen kun je met of zonder muziek doen. Er bestaan ook allerlei apps voor yoga en hardlopen. Voor sommigen zijn deze apps motiverend, anderen lopen liever zonder. Ook zijn er bloeddruk-, hartslag- en andere meters op de markt.

 

De grootste verschillen tussen yoga en hardlopen

1. aandacht:  bij yoga is de aandacht naar binnen gericht. Tijdens het hardlopen is je aandacht gewoonlijk meer naar buiten gericht.

2. competitie:  met uitzondering van YogaSports is yoga geen competitie en ook niet prestatiegericht. YogaSports zijn yogawedstrijden. Amateur renners en andere hardlopers kijken meestal wel naar de klok en naar afstanden. Hardloopwedstrijden zijn dus wel competitief. Yoga doe je in principe alleen voor jezelf en je hoeft je niet met anderen te vergelijken.

3. Een yogabeoefenaar streeft meer naar geestelijke ontwikkeling, naar innerlijke rust en harmonie. Een hardloper streeft naar fysieke verbetering, meer conditie en spierkracht.

4. Bij yoga geldt ‘ahimsa’, geweldloosheid. Een yogabeoefenaar let goed op de grenzen van zijn/haar lichaam. Hardlopers luisteren niet zo nauw naar de lichaamssignalen.

Zo ontstaan er ook vaker blessures.

5. Bij yoga gaat het om de ziel en bij hardlopen meer om het lichaam. Het lichaam wordt tijdens yoga leniger en met hardlopen stijver.

6. Bij yoga is er minder, bij hardlopen is er meer adrenaline in het bloed.

De grootste overeenkomsten tussen yoga en hardlopen

1. Concentratie en aandacht in het ‘nu’.

2. Ademen door de neus.

3. Lichaamsintelligentie wordt ontwikkeld.

4. Gebruik van de volledige longcapaciteit.

5. Diep en langzaam ademen.

6. Ontspannen lichaamshouding.

7. De productie van gelukshormonen.

8. Gevoel van vrijheid.

9. Met beide voeten op de grond.

10. Je doet het wanneer je er tijd voor hebt.

11. Gratis als je het thuis beoefend.

12. Helderheid van geest.

13. Discipline, doorzettingsvermogen en geduld.

14. Vaak en regelmatig in plaats van het tegenovergestelde.

15. Het verminderen van stress.

16. Eigen-wijs-heid trainen.

17. Bewegen op je eigen, unieke manier.

18. Balans tussen voldoende rust en beweging.

19. Spanning en ontspanning.

20. Luisteren naar je lichaam.

21. Massage van de inwendige organen.

22. Goed voor de gezondheid en het welzijn.

23. Geeft rust.

24. Meer zuurstof in het bloed.

25. Meer energie en enthousiasme.

26. Nieuwe ideeën en meer creativiteit.

27. Ruimdenkend.

28. Minder zorgen maken.

29. Blijheid en tevredenheid.

30. Innerlijke rust en geluk.

31. Verjongend effect.

32. Ontspannen gezicht.

33. Innerlijke reiniging.

34. Mindfulness training.

35. Bewust zijn van de adem.

36. Je doet het in je eigen tempo.

37. Gezonde verslaving.

38. Tijd om alles op een rijtje te zetten.