Pranayama is het beheersen van de prana of levenskracht. De prana wordt via de neus ingeademd en stroomt door de energiekanalen, nadi’s genoemd. Alleen door de mond ademen beperkt het functioneren van de vitale organen. Er zijn vele ademhalingsoefeningen die je dagelijks kunt doen om jezelf gezond, energiek en vitaal te houden. Ujjayi ademhaling is voor het verminderen van de stress, bhastrika is voor meer energie, kapalabhati is voor het verhogen van het verteringsvuur enz. Door de nadi shodhana pranayama kunnen wij de rechter of linker hersenhelft activeren en beide hersenhelften in balans brengen. De eerste stap is het bewust worden van onze adem. Het beste kunnen we dat oefenen als we aan het sporten zijn. We hebben dan ineens veel meer zuurstof nodig. Denk aan het hardlopen, hiking in hoge bergen of zwemmen. Meestal ademen wij onbewust. Yoga, sport en ademhalingsoefeningen zijn een goede manier om meer bewust te worden van onze adem.

 

 

We leven zolang er adem is in het lichaam. Zonder adem is er geen leven mogelijk. In verschillende delen van het lichaam heeft de adem een andere functie. De verschillende plaatsen waar de adem zich naartoe beweegt worden vayu’s, ademrichtingen genoemd. Er zijn vijf belangrijkste vayu’s. Deze zijn: prana, apana, samana, udana en vyana vayu. Prana vayu is verantwoordelijk voor de gaswisseling; apana vayu voor het bekken; samana vayu heeft te maken met de vertering van het voedsel; udana vayu is voor het hoofd en vyana vayu voor de bloedcirculatie. Vyana vayu werkt in alle richtingen, door het hele lichaam. Met de ademoefeningen reguleren we de stroom van alle vijf vayu’s.

Wanneer de Prana en de Apana, twee goedgunstige krachten van de mensheid, met volle kracht beginnen te werken, dan kunnen zij de ziel, de heer van dit lichaam, losmaken van alle mogelijke banden, zowel hoge als lage. – Atharva Veda