YVG-hoofdstuk 1

Hoe begin ik met yoga? 

vraag en antwoord

Kan ik zomaar beginnen met yoga?

Ja, iedereen kan beginnen met yoga. De yogameesters zeggen altijd dat yoga voor iedereen geschikt is, behalve voor luie mensen. Als je ongedisciplineerd bent, kun je geen yoga doen en boek je ook geen resultaten. Yoga kun je prima op je eigen niveau beoefenen.

Ik ben niet lenig. Is yoga iets voor mij?

Yoga is voor iedereen. Met tijd, discipline en regelmatig oefenen ga je al na een paar maanden het verschil merken. We verschillen allemaal van elkaar. Yoga is geen competitie. Je mag het op je eigen manier en volgens je eigen niveau beoefenen.

Kan yoga mij helpen bij stress en overspannenheid?

Yoga in combinatie met meditatie is sinds duizenden jaren het beste middel hiervoor. De stress wordt ons soms te veel en dan geeft het lichaam bepaalde signalen waarnaar geluisterd moet worden. Als je niet naar je lichaam luistert, wordt het alleen maar erger totdat je ziek wordt. Als je ziek bent, is de balans al weg en moet je rust nemen om eerst die balans terug te vinden. Stress wordt ook minder wanneer je dieper en bewuster gaat ademen.

Wat is de connectie tussen yoga en hindoeïsme?

De oorsprong van yoga ligt verder dan die van het hindoeïsme. Yoga is uniek en geschikt voor iedereen. Yoga is de wetenschap over onszelf, over onze “ware” afkomst. Het is de eenwording van het Individuele Zelf met het Universele Zelf.

Ik heb moeite om mijn rug recht te houden tijdens meditatie. Hoe mediteer ik dan?

Yoga oefeningen zijn “ooit bedacht” om het lichaam zover te krijgen dat je urenlang stil kunt zitten en mediteren. Vraag niet gelijk te veel van jezelf. Als je niet met je rug recht kunt zitten, ga je gewoon tegen de muur of in een stoel zitten, zodat je rug ondersteuning heeft. Langzaam worden de spieren sterker en kun je wel zonder leuning mediteren.

Wat moet ik aan tijdens yoga?

Het beste is een makkelijke broek of een legging. Misschien warme sokken en een warme trui voor de ontspanning. Het is aan te raden om minstens een uur voor de aanvang van de les niet te eten. Met een volle maag kun je niet tot rust komen.

Kan ik yoga thuis oefenen?

Zeker voor een beginnende yogabeoefenaar is het aan te raden om eerst onder begeleiding te oefenen. Oefeningen correct uitvoeren is een eerste vereiste als je verder wilt komen in yoga. Thuis is dus niet zo verstandig als je nog niet zeker bent dat je het goed doet. Ook is een persoonlijk contact met je docent(e) belangrijk. Yoga leren en beoefenen is een transformatieproces.

1.2. Wat is yoga?

Het woord yoga komt uit het Sanskriet woord yuj en betekent: een verbinding tussen het lichaam, de geest en de spirit. Yoga staat voor eenheid en harmonie in onszelf. De oorsprong van yoga ligt duizenden jaren terug en is afkomstig uit India. De oorsprong van yoga ligt verder dan die van het hindoeïsme en ondanks het feit dat het soms gekoppeld wordt aan deze religie, staat de yogische kennis los van de religie. Yoga is uniek en geschikt voor iedereen. Yoga is wetenschap over onszelf, over onze “ware” afkomst. Het verwijst naar de eenwording van het Individuele Zelf met het Universele Zelf. Het doel van yoga is om actief te ontspannen en ontspannen actief te zijn. Yoga brengt transformatie, harmonie en balans

tussen de emoties, het lichaam en de geest. Yoga verbetert flexibiliteit en lichaamshouding, het versterkt de spieren en vergroot de beweeglijkheid van de gewrichten. Yoga is goed voor de spijsvertering, bloedcirculatie en het immuunsysteem. Yogahoudingen zijn helend, therapeutisch en zuiverend. Yoga vergroot de concentratie en helderheid van de geest en brengt innerlijke rust. Tegelijkertijd geeft het meer energie en enthousiasme. Yoga werkt door op alle drie lagen. Het lichaam wordt leniger, sterker en gezonder. De geest is meer ontspannen en je ervaart rust en helderheid. Het brengt eenheid in jezelf en daarmee ook meer liefde voor jezelf en anderen.

1.3 Yogastijlen

Er zijn veel verschillende yogavormen waar je uit kunt kiezen. Hierin vind je ook trainingen die weinig met yoga gemeen hebben. Dat komt omdat yogadocent een vrij beroep is en iedereen een eigen yogastijl kan bedenken. Als beginner ben je overgeleverd aan een “yogajungle“ en het beste is om op je eigen intuïtie te vertrouwen. Wanneer een bepaalde leraar of manier van lesgeven je niet bevalt, ga dan verder zoeken. Het is belangrijk dat jij je goed voelt bij de leraar en bij de yogastijl. Eigen-wijs-heid trainen is essentieel. De basis van alle stijlen is hatha yoga. Het is aan te raden om hiermee te beginnen. Naast de hatha yoga onder begeleiding kun je voor jezelf ook face- en officeyoga doen. Aan het eind van een drukke dag is yoga nidra zeer aan te raden. Die kun je ook op een cd meedoen want yoga nidra doe je in de lijkhouding. Vier yogastijlen voor elke dag zijn hatha yoga, faceyoga, officeyoga en yoga nidra. Hieronder volgt een beknopt overzicht van de verschillende yogastijlen.

HATHA YOGA

Hatha yoga heeft als doel de tegenpolen in jezelf – zon (ha) en maan (tha) – te verenigen. De kracht van yoga is dat iedereen het op zijn of haar niveau kan beoefenen en het is bij uitstek hét middel voor een gelukkig, gezond en harmonieus leven. Het is een populair middel om te onthaasten of stress te verminderen. Daarnaast wordt aan de technieken ook een gunstig effect toegeschreven op het zenuwstelsel, de klieren en andere belangrijke organen, en treedt er in het algemeen een versoepeling van het lichaam op. Het doel van hatha yoga is vooral het bevorderen van de gezondheid en het welbevinden.

FACE YOGA

Face yoga is voor de ontspanning van het gezicht en werkt uitstekend en preventief tegen rimpels en veroudering. Face yoga is het trainen van gezichtsspieren waardoor rimpels vervagen, een onderkin minder wordt en je gezicht weer gaat stralen. Denk aan oefeningen zoals: kusjes geven, een grote glimlach maken, gekke bekken trekken, rollen met de ogen, flink kauwen, lucht uitblazen en natuurlijk veel meer … Omdat ″het gekke bekken trekken″ soms lachwekkend kan zijn, komt ook het gelukshormoon endorfine vrij. Het is bedoeld voor vrouwen en mannen boven de 25 jaar die graag een mooi, verzorgd en ontspannen gezicht willen. Het werkt perfect in combinatie met gezichtsmassages en andere gezichtsbehandelingen.

OFFICE YOGA

Veel achter de computer werken zorgt meestal voor spanning in de nek en de schouders. Het is belangrijk om tussen het werk door bewust te gaan bewegen. Dat kunnen simpele oefeningen zijn zoals schouders optillen, het hoofd rollen, gezichtsspieren aanspannen, armen langs het hoofd optillen, naar achteren buigen en meer. Voor vermoeide ogen plaats je je handen voor het gezicht, zodat de ogen in het donker eventjes tot rust komen. Loop regelmatig even weg van de computer. Als je spanning in de ruggengraat voelt, kun je met het bovenlichaam naar rechts en naar links draaien, naar voren en naar achteren buigen.

YOGA NIDRA
Nidra betekent slaap en diepe ontspanning. Voor yoga nidra liggen we met gesloten ogen in de lijkhouding. In yoga nidra gaan we met onze aandacht langs de lichaamsdelen. We beginnen bij de voeten, knieën, benen, daarna naar de rug en armen en tot slot het hoofd. We gaan steeds langzamer en dieper ademen. Dit soort yoga geeft een diepere ontspanning. Anders dan tijdens het slapen blijf je hier wel wakker en geconcentreerd. Je blijft de hele tijd bewust van je lichaam. Je leert de spanning los te laten en te genieten van niksdoen. Het is een aanrader voor iedereen die last heeft van stress en niet kan ontspannen.