YH-hoofdstuk 2

Lichaamshouding

Met yoga leren we om de rug recht te houden. De rugspieren worden versterkt. Het bekken wordt iets achterover gekanteld en de buik is ontspannen. Met een rechte rug is de borst open en kunnen we diep in en uit ademen. De lichaamshouding bepaalt ook onze mentale toestand.

Tijdens hardlopen kijk je schuin naar voren en probeer je het hoofd recht te houden. De schouders en handen zijn ontspannen. De armen zijn gebogen. Met de juiste beweging van de armen kun je ook sneller lopen. Je romp staat loodrecht ten opzichte van de grond. Iemands houding en manier van lopen zegt veel over die persoon. Vaak is er te veel spanning in het gezicht. Tijdens yoga en hardlopen is het gezicht ontspannen.

De lichaamshouding wordt grotendeels bepaald door het spier-skeletstelsel

Het menselijk spierweefsel bestaat uit meer dan 600 spieren. Spieren zijn weefselstructuren van cellen en doordat ze samentrekken ontstaat er beweging.

De spieren werken vrijwillig of onvrijwillig in groepen. De  belangrijkste functies zijn:  beweging, vorm en productie van warmte. Er zijn drie soorten spieren:  skeletspieren, hartspierweefsel en glad spierweefsel.

Het menselijk skelet bestaat uit:  botten, gewrichten en kraakbeen. In totaal bestaat het uit 206 beenderen. Functies van het skelet zijn:  stevigheid, bescherming, beweging, opslag van mineralen, productie van bloedcellen en aanhechtingspunten voor spieren.

De lichaamshouding inspireert de persoon. Als u rechtop loopt, verandert uw uitdrukking. Alles in u wordt anders. – Sogyal Rinpoche

Spanning/ontspanning 

Spanning en ontspanning moeten in balans zijn. Zonder inspanning kun je niet echt goed ontspannen en zonder ontspanning is er ook geen inspanning. Een gezonde balans tussen rust en beweging is ook essentieel. Na een training heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen.

Bewustwording van de spanning in het lichaam

Kom met beide voeten stevig op de grond staan. Op een inademing span je het hele lichaam aan. Maak vuisten van je handen, trek je schouders naar de oren toe en span je armen. Span alle gezichtsspieren aan. Ook je benen, bilspieren en voeten zijn aangespannen. Op een uitademing laat je de spanning los met een ‘hhaaa’. Herhaal deze oefening drie keer.

Kom staan en sluit de ogen. Voel de verbinding met de grond. Word je bewust van het lichaam en voel waar de spanning zit. Voel of je op elke uitademing iets van de spanning vanuit de schouders, rug en onderrug los mag laten. Ontspan ook je handen, vingers, voeten en tenen. Ontspan het hele gezicht. Voel de adem in je buik en open dan weer je ogen.

Kom comfortabel op de grond zitten met de benen naar voren. Je armen zijn ontspannen naast het lichaam. Sluit de ogen. Op een inademing maak je vuisten van je handen en trek je beide schouders naar de oren toe. Je houdt de spanning even vast en op een uitademing ontspan je weer de schouders. Schud de armen en handen los. Adem in en span alle gezichtsspieren aan. Adem uit en ontspan. Breng je aandacht naar de navel toe en trek je navel naar binnen. Word je bewust van de spanning in de buik. Adem uit en laat de spanning los. Adem in, span ook de bilspieren aan. Adem uit, ontspan de onderrug en benen. Beweeg met je tenen en ontspan dan je hele lichaam.

‘Diegene die niet-handelen in handelen ziet, en handelen in niet-handelen is een wijze onder de mensen. Hij is een yogi, iemand die alles heeft bereikt wat er te bereiken is.’ – Bhagavad Gita 

Blessures

De meeste hardlopers hebben weleens een blessure gehad. Voorkomen is beter dan genezen. Met yoga leer je om de grenzen van je lichaam te respecteren. Bij yoga geldt ‘sthiram sukham asanam’. De houding zou stabiel en plezierig moeten zijn. Als de houding niet comfortabel is, is het geen yoga meer. Zowel met yoga als tijdens het hardlopen is het belangrijk om naar de lichaamssignalen te luisteren. Wanneer je jezelf forceert, is dat een vorm van geweld. Respect voor het lichaam is essentieel. Wanneer je een blessure hebt, moet je rust nemen. Tijdelijk stoppen met hardlopen is op dat moment ook de beste oplossing. De warming-up is een belangrijk onderdeel van de training. Bewustzijn van je lichaam en de manier waarop het beweegt. Met de juiste looptechniek kun je blessures vermijden. De meeste blessures ontstaan bij de voeten, enkels, knieën en beenspieren. Blaren zijn ook een veelvoorkomend probleem.

Enkele tips om blessures te voorkomen:

– zorg voor goede loopschoenen

– let op je looptechniek

– doe altijd eerst een warming-up

– neem rust bij vermoeidheid

– respecteer je lichaam

– luister naar de signalen van het lichaam

– masseer je spieren en gewrichten met warme sesamolie

– laat jezelf af en toe masseren