Met yoga blijven we in balans en houden we een gezonde geest in een gezond lichaam. Er is een uitdrukking: ‘Je bent zo jong/oud als je wervelkolom flexibel is.’ Met yoga houden we onze wervelkolom elastisch en daarmee blijven we langer jong en vitaal. Gezondheid is meer dan alleen de afwezigheid van ziektes.

Het woord yoga komt uit het Sanskriet woord yuj en betekent: een verbinding tussen het lichaam, de geest en de spirit. Yoga staat voor eenheid en harmonie in onszelf. De oorsprong van yoga ligt duizenden jaren terug en is afkomstig uit India. De oorsprong van yoga ligt verder dan die van het hindoeïsme en ondanks het feit dat het soms gekoppeld wordt aan deze religie, staat de yogische kennis los van de religie. Yoga is uniek en geschikt voor iedereen. Het doel van yoga is om actief te ontspannen en ontspannen actief te zijn. Yoga brengt transformatie, harmonie en balans tussen de emoties, het lichaam en de geest. Yoga verbetert flexibiliteit en lichaamshouding, het versterkt de spieren en vergroot de beweeglijkheid van de gewrichten. Yoga is goed voor de spijsvertering, bloedcirculatie en het immuunsysteem. Yogahoudingen zijn helend, therapeutisch en zuiverend. Yoga vergroot de concentratie en helderheid van de geest en brengt innerlijke rust. Tegelijkertijd geeft het meer energie en enthousiasme. Yoga werkt door op alle drie lagen. Het lichaam wordt leniger, sterker en gezonder. De geest is meer ontspannen en je ervaart rust en helderheid. Het brengt eenheid in jezelf en daarmee ook meer liefde voor jezelf en anderen.

Voordelen van yoga zijn:

1. We blijven gezond en vitaal;
2. Geluk van binnenuit;
3. Innerlijke rust;
4. Harmonie;
5. Tevredenheid;
6. Het vaste gewicht;
7. Respect voor het lichaam;
8. Bewust zijn van de adem;
9. Ontspannen geest;
10. Stressvrij;
11. Beter immuunsysteem;
12. Bewustwording;
13. Goede relaties met anderen;
14. Flexibele wervelkolom;
15. Goed voor het zenuwstelsel;
16. Diepe slaap;
17. Betere lichaamshouding;
18. Sterke botten;
19. Goed voor de gewrichten;
20. Betere intuïtie;
21. Betere doorbloeding;
22. Meer levensenergie;
23. Betere spijsvertering;
24. Goede concentratie;
25. Meer interesse in alles om je heen;
26. Goede werking van de klieren;
27. Minder/geen menstruatieklachten;
28. Minder hormonale schommelingen;
29. Jongere uitstraling;
30. Minder vermoeid;
31. Meer energie;
32. Meer lachen;
33. Sterke spieren;
34. Vitaliteit;
35. Spirituele oriëntatie;
36. Het verleden kunnen loslaten;
37. Minder zorgen;
38. Leven in het heden;
39. Minder geïnteresseerd in het materiële;
40. Acceptatie.

De Yogasoetra’s van Patanjali

Bij yoga denken we aan de yogahoudingen en lenige beoefenaars, maar de yogische kennis gaat veel dieper. ‘De Yogasoetra’s van Patanjali’ is een mooi book, waarin o.a. de basisprincipes van yoga worden uitgelegd. ‘De Yogasoetra’s van Patanjali’ bevat 196 verzen en deze verzen zijn verdeeld over vier hoofdstukken. In het tweede hoofdstuk wordt het pad van ashtanga yoga, het achtvoudige pad naar verlichting, beschreven. De acht geleidingen van yoga zijn: yama (sociale gedragscodes), niyama (individuele gedragscodes), asana (houding), pranayama (ademoefening), pratyahara (terugtrekking), dharana (concentratie), dhyana (meditatie) en samadhi (verlichting). Ze zijn met elkaar verbonden en kunnen niet los van elkaar beoefend worden.
Leven volgens de eerste twee van de acht geleidingen (yama’s en niyama’s) helpt ons om bewuster leven. Yama’s zijn de universele wetten en sociale gedragscodes. Yama staat voor de relatie met de buitenwereld. Niyama’s zijn gedragscodes van individuele discipline. Niyama staat voor de relatie met de binnenwereld. Door deze idealen na te streven gaan we in alle opzichten beter functioneren.
Hoe langer we yoga beoefenen, hoe meer we beseffen dat de ware rijkdom vanbinnen te vinden is. Door yoga leren we de juiste balans in het leven te vinden. Hierdoor wordt het dagelijks leven eenvoudig en rustig. Ook gaan we bewust om met eten, respecteren we de omgeving en mensen om ons heen.

Yama – de sociale gedragscodes

Ahimsa betekent geweldloosheid.
Zowel in gedachten als in woorden en daden wensen we niemand kwaad. Het is de belangrijkste houding ten opzichte van de wereld om ons heen. We blijven positief en laten de negativiteit niet overheersen in ons leven. Wat we anderen wensen, kan ons ook overkomen.

Satya is waarachtigheid.
We zijn eerlijk tegenover onszelf en anderen. De waarheid vertellen geeft ons mentale rust en brengt ons dichter bij onszelf. We proberen altijd de waarheid te vertellen, ook al is de waarheid soms pijnlijk.

Asteya is eerlijkheid.
Asteya betekent niet stelen van anderen. Geld, goederen, maar ook ideeën van anderen laten we bij de eigenaar. Ook denken we niet aan het bezit van anderen. Niets in de zichtbare wereld is eeuwig. Alles in de materiële wereld is tijdelijk. We worden alleen geboren en zo gaan we ook dood. Het is daarom belangrijk om jezelf niet te veel in het stoffelijke te verliezen.

Brahmacarya is kuisheid.
Seksuele energie is de belangrijkste energie en het is daarom belangrijk om er zuinig mee om te gaan. Wanneer we onszelf in de seksualiteit verliezen, heeft dat ook invloed op onze mentale toestand. Het is beter om deze energie naar creatieve energie te transformeren.

Aparigraha is hebzuchtloosheid.
Alleen wat we echt nodig hebben nemen we mee naar huis. Aparigraha betekent om geen onnodige spullen te verzamelen. De spirituele groei is niet mogelijk wanneer we te veel gehecht zijn aan het materiële. De verlangens houden we onder controle want hebzucht houdt toch nooit op.

Niyama – de individuele gedragscodes

Leven volgens de individuele gedragscodes van Patanjali geeft ons meer kracht.

Saucha betekent zuiverheid.
Saucha betekent schoonheid vanbuiten en vanbinnen. Het lichaam, maar ook onze woonplek moeten schoon zijn. Met een douche reinigen we het lichaam vanbuiten, met gezonde voeding en reinigingskuren reinigen we het lichaam vanbinnen. Met stilte en meditatie reinigen we de geest.

Santosha is tevredenheid.
Het betekent om het geluk vanbinnen te ervaren in plaats van deze in de buitenwereld te zoeken. Hoe meer we volgens de yogaprincipes leven, hoe meer tevreden we zijn. In diepe rust en met bewustwording ervaren we tevredenheid en geluk.

Tapas is discipline.
Zonder discipline komen we niet heel ver. Als we iets willen bereiken, hebben we discipline nodig. Discipline kost in het begin wat moeite, maar op de lange termijn geeft het vrijheid.

Svadhyaya is zelfstudie.
Zelfstudie betekent het bestuderen van de yogische literatuur om het bewustzijn te vergroten. Het is een levenslang leerproces. Onze spirituele leraar kan ons helpen op de weg van jnana yoga.

Isvara pranidhana is toewijding aan het goddelijke.
Bhakti yoga is een belangrijk onderdeel van het spirituele pad. Onszelf overgeven aan het universum, God of een guru geeft verlichting en een gevoel van verbinding. Wanneer we onszelf met het hogere verbinden, ontvangen we de kennis en liefde die nodig zijn om verder te komen in yoga.

YogaSachi wekelijkse hatha yogalessen met ervaren yogadocente Maja in de gymzalen van het SportBedrijf Rotterdam in Rotterdam Centrum (Schiedamse Vest, Stadsdriehoek), Rotterdam Zuid (Herkingenstraat, Pendrecht, Charlois, Slinge)