YVH-hoofdstuk 3

ENERGIECENTRUM 

Een chakra is een energiecentrum of een wiel en het transformeert de energie die binnenkomt. Je neemt de energie goed of minder goed op, afhankelijk van de snelheid en werking van het chakra. De werking van chakra’s heeft te maken met de levensenergie en blokkades die opgebouwd zijn door ervaringen. De energiekanalen zijn door de chakra’s met elkaar verbonden. Er bestaan duizenden kleinere chakra’s in ons energielichaam.

De zeven basischakra’s zijn: 

1e chakra: stuitchakra, muladhara; 

2e chakra: heiligbeenchakra, svadhisthana; 

3e chakra: zonnevlechtchakra, manipura; 

4e chakra: hartchakra, anahata; 

5e chakra: keelchakra, vishuddha; 

6e chakra: derde oog, ajna; 

7e chakra: kruinchakra, sahasrara. 

Het hartchakra zit boven de onderste drie en onder de bovenste drie chakra’s. In het hartchakra zijn we ‘menselijk’. De onderste drie chakra’s zijn materieel en van nature dierlijk. De bovenste drie chakra’s zijn spiritueel. Bij de meeste mensen blijft de energie in de onderste drie chakra’s hangen. Door yoga, ademhalingsoefeningen en meditatie kun je de energie langzaam naar het hartchakra laten stijgen. De spirituele ontwikkeling volgt.

ONGESLAGEN GELUID

Het woord anahata betekent ‘ongeslagen geluid’. Het hart ‘hoort’ en ‘voelt’. Het is de stem van de stilte. Lucht is het element van dit chakra. De lucht beweegt in alle richtingen en het is iets wat we delen met elkaar. Zonder lucht en liefde is er geen leven. Op dat niveau zijn we met elkaar verbonden.

In het vierde chakra zit een kracht met ongekende mogelijkheden en met een eigen intelligentie. Het vierde chakra is lief en sterk tegelijkertijd. Hier gaat het om de onvoorwaardelijke liefde. Als je onvoorwaardelijk liefhebt, blijf je nooit met lege handen achter. Wanneer je vanuit het vierde chakra leeft, heb je een directe verbinding naar het zevende chakra. Je krijgt toegang tot meer kennis.

Wij verlangen allemaal naar de verbinding met onszelf. Het geluk zoeken we overal, maar eigenlijk zit het allemaal in ons hart.

Leeftijd: het hartchakra is het meest actief in de leeftijd tussen 18-24 jaar bij vrouwen en tussen 21-28 jaar bij mannen, en later in het leven bij vrouwen tussen de 60-66 jaar en bij mannen tussen de 70-77 jaar.

Locatie: in de wervelkolom, in de hartstreek. Het hartchakra zit boven de onderste drie en onder de bovenste drie chakra’s. De energie kan altijd omhoog of omlaag stromen.

Element: lucht. Lucht beweegt in alle richtingen en is niet te vangen. Door de lucht zijn we allemaal met elkaar verbonden. Zonder lucht en liefde is er geen leven.

Vitale adem: prana vayu. Prana vayu is verantwoordelijk voor de absorptie, en het bestuurt de adem en het gebied boven het middenrif.

Kleur: groen, olijfgroen, groen-grijs. De kleur is niet helemaal groen en helder. Bij de meeste mensen is het hart nog niet open. Er zijn nog te veel angsten en twijfels. Over de onvoorwaardelijke liefde hebben we allemaal nog veel te leren.

Vorm: zeshoek, zeshoekige ster. De ster is gemaakt van twee driehoeken. De ene driehoek wijst naar boven en symboliseert Shiva, het mannelijke principe. De andere driehoek wijst naar beneden en symboliseert Shakti, het vrouwelijke principe. De ster representeert de balans en harmonie tussen deze twee aspecten.

Symbool: rond de ster in de yantra van het hartchakra staat een cirkel. De cirkel staat voor twaalf richtingen waar de energie zich naartoe beweegt.

Deze richtingen zijn: hoop, angst, eerzucht, hebzucht, arrogantie, onbekwaamheid, discriminatie, egoïsme, lust, bedrog, besluiteloosheid en berouw. Binnenin staat een lotus. De lotus staat voor het spirituele hart. De spier, het fysieke hart, is altijd aan het werk, maar het spirituele hart is bij de meeste mensen niet actief. Tijdens het slapen dromen we vaak de ‘boodschappen’ van ons spirituele hart. Het spirituele hart opent zich, wanneer de Kundalini Shakti, door het Sushumna energiekanaal, vrij kan stromen. Om de energiekanalen te openen en de prana te laten doorstromen, is het nodig om regelmatig de nadi sodhana ademhalingsoefening te doen (pagina XX).

Hartmens: mensen die vanuit het hartchakra leven zijn warm, liefdevol, rustig, open, creatief, tevreden en gelukkig. De ogen stralen onschuld, warmte en reinheid uit. Het hartchakra lijkt zwak, maar het is eigenlijk heel sterk. Wie op het hartniveau functioneert, is in contact met het innerlijke Zelf en heeft het ultieme geluk van binnenuit gevonden. De rijkdom zit in ons hart.

God: Isha.

Isha representeert het hele wereldsysteem en de uiteenlopende verschijnselen van de materiële werkelijkheid in ruimte en tijd.

Bija mantra: yang.

Deze mantra opent het spirituele hart. De blokkades in het hartchakra worden opgeheven.

Dier: hert, zwarte antilope of gazelle.

De antilope symboliseert de lichtheid van de fysieke substantie. De ogen zijn lief en zacht. Deze blik staat voor het onbestemde verlangen. Het hert is rusteloos en bang. De ogen van het hert stralen onschuld en reinheid uit. Wij zijn allemaal op zoek naar het ultieme geluk. Dit is te vinden in het hart.

Aspect: balans.

Harmonie tussen het mannelijke en vrouwelijke aspect. Balans tussen de materiële en de spirituele wereld.

Principe: tastzin.

Door het aanraken, knuffelen en omhelzen gaat het hart open.

Gevoelsorgaan: huid.

Werkorgaan: handen. De handen zijn het instrument van het hart.

Beweging: in alle richtingen, zoals de lucht.

Planeet: Venus, symbool van de schoonheid, liefde, romantiek, harmonie, creativiteit en kunst.

Symbool: lotusbloem.